Zanimljivosti

Postupak u slučaju prometne nesreće

Postupak u slučaju prometne nesreće

Što napraviti u slučaju prometne nesreće?

U slučaju prometne nezgode postoje određeni koraci koje ste zakonski obavezni učiniti. Kako bi napravili sve po propisima i tako izbjegli dodatne kazne ili ostvarili pravo na naknadu štete, objasnit ćemo što učiniti u slučaju lakše prometne nezgode s materijalnom štetom, a što u slučaju teže prometne nezgode. Potrebno je naglasiti da ni u kojem slučaju ne napuštate mjesto prometne nesreće prije nego napravite potrebne korake.

Prometne nesreće samo s materijalnom štetom

Prvi korak kod prometne nesreće  samo s materijalnom štetom je maknuti vozila s kolnika i osigurati daljnje odvijanje prometa. Ukoliko ne osigurate normalno odvijanje prometa očekuje vas novčana kazna. U slučaju da vozila nisu u voznom stanju upalite sva četiri pokazivača smjera i postavite trokut najmanje 50 metara od nesreće te obucite reflektirajući prsluk. Zatim je potrebno popuniti Europsko izvješće o nesreći ili na neki drugi način razmijeniti osobne podatke s drugim vozačem koji je sudjelovao u nesreći ( mi preporučamo popuniti Europsko izvješće). Važno je znati da potpis na Europskom izvješću ni na koji način ne znači da ste Vi i druga osoba koja je sudjelovala u nesreći dogovorili krivnju, niti predstavlja nekakav konačni dokument. Izvješćem se opisuje prometna nesreća i služi kao dokazni materijal prilikom utvrđivanja krivca i štete. Eventualne nesuglasice mogu se dodatno zapisati na drugom papiru. Ukoliko policija nije izašla na očevid savjetujemo vas izmjeriti i kredom označiti mjesto prometne nesreće te ga fotografirati zajedno s tragovima kočenja i automobilima koji su sudjelovali u nesreći. Također Vas savjetujemo uzeti imena eventualnih svjedoka budući da se Europsko izvješće često na sudu može osporavati od strane drugog vozača. Nije neuobičajeno da se neka od strana poziva na stanje šoka prilikom popunjavanja Izvješća te dolazi do poteškoća utvrđivanja stvarnih okolnosti nesreće.

Zvati policiju ili ne ?

Treba znati da se policijski izlazak na teren kažnjava (trošak snosi krivac prometne nesreće). Još jedan razlog zašto ne zvati policiju je kompliciranje cijelog postupka - očevid može potrajati i do nekoliko sati, a na policijsko izvješće  (koje vam treba za utvrđivanje štete kod osiguratelja) potrebno je čekati i do nekoliko tjedana. Izvješće se podiže u postaji koja je nadležna na lokaciji gdje se nesreća dogodila i tek nakon toga kreće procjena štete od strane osiguravajućeg društva. Policiju je pak dobro pozvati jer policijsko Izješće predstavlja čvršći dokaz kod utvrđivanja štete. Ukoliko niste krivi za nesreću, a vidite da se drugi vozač izmotava i ne surađuje aktivno u popunjavanju Izvješća, bolje pozovite policiju.

Policiju obavezno pozovite u slijedećim situacijama:

  • drugi vozač odbija dati osobne podatke
  • udaljavanje s mjesta nesreće drugog sudionika
  • različita mišljenja oko krivice prometne nesreće
  • sudar s neregistriranim vozilom
  • sudar s vozilom inozemnih registarskih ploča
  • sudar s alkoholiziranim vozačem
  • prometna s vozačem bez vozačke dozvole

Prometna nesreća s ozljedama ili smrtnim slučajem

U slučaju teže prometne nesreće s velikom materijalnom štetom, nesreće u kojoj je netko ozlijeđen ili je smrtno stradao, obavezno pozovite policiju i hitnu pomoć. Poduzmite sve što možete kako bi pomogli unesrećenim te kako bi osigurali tijek daljnjeg prometa. Postavite trokut na minimalno 50 metara od nesreće, upalite sva četiri pokazivača smjera i obucite reflektirajući prsluk.

Najbitnije je ostati miran i priseban, bilo da ste sudjelovali u lakšoj ili težoj prometnoj nesreći. Nipošto ne napuštajte mjesto nesreće prije razmjene podataka, pokušajte se dogovoriti s drugim vozačem na što mirniji način te dokumentirajte i evidentirajte sve što možete. Ukoliko pak vidite da niste pri sebi i niste sigurni kako je došlo do nesreće i što trebate napraviti, pozovite policiju.

Autoškola Mandić 1

Ilica 259, Črnomerec
Zagreb

tel: 01 / 3701 - 398
e-mail: mandic@megastart.hr

Autoškola Mandić 2

Av. Marina Držića 12a
Zagreb

tel: 01 / 3094 - 000
mob: 095 / 8880 - 127
e-mail: drziceva@megastart.hr

Autoškola Megastart Zagreb

Prisavlje 2, Boćarski dom
Zagreb

tel: 01 / 6609 - 035
e-mail: megastart@megastart.hr

Autoškola Megastart Sveta Nedelja

Dr. Franje Tuđmana 6
Sveta Nedelja

tel: 01 / 3370 - 613
e-mail: sv.nedelja@megastart.hr

Autoškola Mandić&Megastart Samobor

Gundulićeva 2 A
Samobor

tel: 01 / 3336 - 670
e-mail: samobor@megastart.hr

Autoškola Mandić&Megastart Velika Gorica

Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21
Velika Gorica

tel: 01 / 6262 - 000
e-mail: v.gorica@megastart.hr

ZATVORI