Zanimljivosti

10 najčešćih pogreška tijekom polaganja vozačkog ispita

10 najčešćih pogreška tijekom polaganja vozačkog ispita

Polaznici autoškole najčešće su pod velikim stresom zbog novonastale situacije s kojom su se, neki od njih, po prvi puta u životu susreli. Vožnja automobila je zbir kompleksnih radnji koje tjeraju čovjeka da u istom trenutku gleda, procesuira i reagira s obzirom na situaciju u prometu. Uz to, samo koordiniranje vlastitog tijela ponekad može stvarati velike probleme novim vozačima. Upravo iz tih razloga nerijetko se nalaze u grču i toliko su skoncentrirani isključivo na okretanje volana i mijenjanje brzina da zaborave na sve ono ostalo bitno za adekvatno sudjelovanje u prometu. Zato Vam donosimo popis najčešćih pogreška kako biste se što bolje spremili za polaganje ispita.

1.Nepoštivanje prometnih znakova

Prva i najčešća greška koju polaznici rade je svakako nepoštivanje prometnih znakova, a najčešće je tu riječ o znaku STOP. Prometnih znakova ima puno i ponekad zbog kompleksne radnje na koju vozači početnici nisu navikli previde prometni znak zbog kojega na žalost njihovo polaganje završava s padom.

2.Nepropuštanje pješaka

Stres, adrenalin i sve ono što čovjeka čini nervoznim za volanom smanjuju njegovo vidno polje pa se često dogodi ona:"nisam ga vidio/la" zbog čega većina polaznika i padne na ispitu.

3.Kontroliranje mrtvog kuta

Kontrola mrtvog kuta od iznimne je važnosti jer zanemarivnje istog možemo dovesti u opasnost tuđu imovinu i život. Kada su napokon smogli snage da sa svojim instruktorima krenu na cestu, polaznici maksimalnu koncentraciju usmjeravaju na ono što se događa isključivo ispred njih. Zbog toga zaboravljaju provjeru mrtvog kuta koja ih kasnije može koštati negativnog rezulatata na ispitu.

4.Oduzimanje prednosti

Oduzimanje prednosti nije isključivo situacija u kojoj se dogodio sudar ili je on za malo izbjegnut. Oduzimanje prednosti smatra se i događaj u kojem je vozilo u prednosti moralo usporiti zbog vašeg vozila. To je pogreška koja se ne oprašta pa polaznik koji to napravi na ispitu doma ide bez vozačke dozvole. Prije svakog uključivanja u promet valja pomno proučiti situaciju pa shodno istoj poduzeti iduću radnju sigurno i promišljeno.

5.Doticaj rubnog kamena (rinzola)

Često se događa da polaznici tijekom polukružnog okretnanja dotaknu rubni kamen jer prilikom skretanja zadnji kotači rade manji luk nego prednji, što dovodi do doticaja zadnjeg desnog kotača i rubnog kamena. Kod parkiranja polaznici znaju dotaknuti ili čak udariti u rubni kamen što nikako nije dozvoljeno.

6.Bočni razmak

Pri zaobilaženju vozila parkiranih s desne strane preporučuje se udaljenost otvorenih vrata, u čemu kandidati griješe jer ne održavaju dovoljan razmak.

7.Nepoštivanje semafora

Kod semafora uvijek morate biti spremni na to da se svaki čas može promijeniti svjetlo, stoga se ne smijete zaletavati kako bi izbjegli intenzivno kočenje, prelazak zaustavne crte i neuočavanje dopunske zelene strelice.

8.Gašenje vozila

Kretanje u krivoj brzini, prerano otpuštanje spojke i nedovoljno gasa najčešće su pogreške koji kandidati rade zbog čega dolazi do gašenja vozila.

9.Skretanje u pogrešnu traku

Kandidati se zbune na raskrižju kada dvije prometne trake skreću u dvije prometne trake, pa skrenu u krivu traku umjesto da nastave skretanje svojom prometnom trakom.

10.Puna crta

Prilikom prestrojavanja iz jedne u drugu prometnu traku ne zamječuju punu crtu na cesti.

Autoškola Mandić 1

Ilica 259, Črnomerec
Zagreb

tel: 01 / 3701 - 398
e-mail: info@autoskola-mandic.hr

Autoškola Mandić 2

Av. Marina Držića 12a
Zagreb

tel: 01 / 3094 - 000
mob: 095 / 8880 - 127
e-mail: info2@autoskola-mandic.hr

Autoškola Megastart Zagreb

Prisavlje 2, Boćarski dom
Zagreb

tel: 01 / 6609 - 035
e-mail: info@autoskola-megastart.com

Autoškola Megastart Sveta Nedelja

Dr. Franje Tuđmana 6
Sveta Nedelja

tel: 01 / 3370 - 613
e-mail: info@megastart.hr

Autoškola Mandić&Megastart Samobor

Gundulićeva 2 A
Samobor

tel: 01 / 3336 - 670
e-mail: info@megastart-promet.hr

Autoškola Mandić&Megastart Velika Gorica

Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21
Velika Gorica

tel: 01 / 6262 - 000
e-mail: vg@megastart.hr

ZATVORI